På denna sida kan du läsa svar på frågorna:

1. Behöver jag vara orolig för spridning av corona-viruset genom chokladpaketen?
2. Är Fair Trade-choklad miljövänligt?
3. Är kringmaterialet miljövänligt?

1. Behöver jag vara orolig för spridning av corona-viruset genom chokladpaketen?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inga uppgifter om att personer har smittats av corona-virus via mat, paket eller postförsändelser. Jag är mycket noga med att tvätta händerna och ta på mig rena engångshandskar innan jag hanterar chokladkakorna. Beställningarna packas på noggrant rengjorda ytor. Självklart kommer jag inte att hantera några chokladkakor om jag skulle känna mig det minsta sjuk.

En av Folkhälsomyndighetens huvudrekommendationer till oss alla för att förhindra smittspridningen av covid-19 är att vi ska vara noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder innan du rör på och äter av chokladen. Handsprit kan vara ett alternativ om du inte har möjlighet att tvätta händerna.

2. Är Fair Trade-choklad miljövänligt?

Miljöhänsyn är en viktig del av Fair Trade, och utgör en av de tio principerna för rättvis handel. Fair Trade-producenter använder lokala och naturliga ingredienser och material, är sparsamma med sin energikonsumtion och strävar efter att minimera sin påverkan på miljön och sina utsläpp av växthusgaser.

Kakaon i Divine-chokladen är inte ekologiskt certifierad. Kakaoträd drabbas lätt av sjukdomar, och i ett land som Ghana, där cirka 800 000 familjer är beroende av kakaoodling för sin överlevnad, ses bekämpningsmedel och gödningsmedel som ett viktigt skydd. De farligaste bekämpningsmedlen (som bland annat listas i Fairtrade Internationals Hazardous Materials List)  är dock inte tillåtna inom Fair Trade-odling. Många av odlarna i Kuapa Kokoo-kooperativet, som odlar kakaon till Divine-chokladen, har inte heller råd att köpa kemiska bekämpningsmedel. Även om de inte är ekologiskt certifierade använder de därför oftast naturliga och miljövänliga metoder för att skydda sina odlingar.

Kakaon i de övriga chokladkakorna är både Fair Trade och ekologiskt certifierad. Chokladkakorna är då märkta med en ekologisk märkning, såsom EU-lövet, KRAV-märkningen eller Soil Association-symbolen.

3. Är kringmaterialet miljövänligt?

Jag gör mitt yttersta för att chokladpaketen och kringmaterialet ska vara så miljövänliga som möjligt. Bland annat använder jag oblekta postpåsar som är vadderade med återanvända fibrer (Jiffy Green), oblekta kartonger, tejp som är tillverkad av 100% återvunnen plast med häftämne utan lösningsmedel, skrivarpapper med Svanen-märkning och FSC-märkning, skrivaretiketter av återvunnet papper, presentpåsar av oblekt papper, förvaringsboxar av återvunnen papp, påfyllningsbara pennor av återvunnet material, med mera.

Har du andra frågor om hygien och miljöhänsyn som inte besvaras på denna sida, på startsidan eller i beställningsvillkoren? Maila mig på choklad@allrights.se.