En chokladentusiasts bekännelser

Jag sitter vid ett bord med en hög med Fair Trade-chokladkakor framför mig

– Jobbar du med choklad?!, sa min tandläkare, och liksom hejdade sig mitt i steget. 

Det var mer än två år sedan mitt senaste tandläkarbesök (tack för det, Covid), och jag kände att det var lika bra att erkänna varför mina tänder antagligen såg ut som de gjorde.

– Nja, jag är ju egentligen statsvetare… sa jag, och började berätta. 

När jag var 20 år ville jag bli internationell diplomat och rädda världen. Jag pluggade statsvetenskap, mänskliga rättigheter och freds- och konfliktkunskap och drömde om att jobba för FN, bodde i USA i perioder, men hamnade så småningom i Holland, fortfarande med fokus på internationella frågor. 

Sedan kom livet emellan, som det ju ofta gör, och 2007 befann jag mig åter i Sverige, och visste inte riktigt vad jag skulle göra härnäst. 

– Du borde kontakta Världsbutiken i Helsingborg, sa min kloka vän Maria. Det gjorde jag, och fick ett väldigt varmt välkomnande, och blev med tiden anställd där.

Världsbutiken var inriktad på rättvis handels-produkter, och ganska snart upptäckte jag att den var full av god choklad. Efter hand som jag tog mig an den hårda uppgiften att smaka mig igenom butikens chokladsortiment började jag också lära mig alltmer om kakaoodlarnas liv och villkor, och hur chokladmärkena som såldes i Världsbutiken jobbade med just de frågorna. 

För mig var det som om en ny värld öppnade sig. Hur kunde jag ha ätit choklad hela livet, och aldrig egentligen ha hört talas om kakaoodlarna, deras liv och utmaningar, och alla dessa spännande chokladmärken? Efter den insikten var jag fast.

Jag fortsatte att arbeta med rättvis handel de kommande åren, och insåg att det faktiskt går att rikta in sig på globala rättighets- och rättvisefrågor även om du inte jobbar i Bryssel eller New York. Hela tiden återkom jag till chokladen och kakaoodlarna. Jag upptäckte ännu mer choklad som tillverkats med hänsyn om odlarna och miljön, lärde mig mer och tog upp frågan i mina olika yrkesroller. Under 2014 fick jag dessutom möjlighet att besöka en kakaoodling, och uppleva hur det kan se ut i praktiken. 

Hösten 2015 startade jag mitt företag All Rights. Som egen företagare kunde jag plötsligt fokusera på choklad precis hur mycket jag ville. Och det gjorde jag också, bland annat genom att djupdyka i ämnet kakao och choklad, läsa in mig, lyssna på och ta del av information från kakaoodlare, chokladtillverkare, representanter för civilsamhället och forskare i diverse sammanhang. 

Ett av mina första uppdrag som egen företagare blev en chokladföreläsning med provning av olika sorters rättvist handlad choklad. Sedan dess har jag föreläst om schysst choklad för chokladsugna deltagare från Luleå i norr till Ystad i söder, och lite överallt däremellan – för kommuner, arbetsplatser och organisationer av alla de slag, på möten, konferenser, festivaler, bibliotek, after work med mera! 

Jag är ganska säker på att jag kommer att fortsätta prata om schysst choklad, och varför vi ska välja choklad som gör skillnad för människa och miljö, så länge som folk fortsätter att äta choklad. För det kommer vi ju att göra, eller hur?

Hur det gick hos tandläkaren? Inga hål (!), och en bokning av mitt “Schysst choklad, godare värld”-föredrag för hela personalstyrkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.