Den blomstertid som inte kommer

Denna text publicerades ursprungligen som gästkrönika i Lokaltidningen den 9 juni 2017.

När jag skriver dessa rader står syrenerna i full blom och ger oss en försmak av den spirande sommaren, som väntar alldeles runt hörnet. I denna tid, när Sverige kanske är som allra vackrast, med blomsterprakt, fågelsång och långa ljumma kvällar, skolavslutningsfina barn pirriga inför det stundande sommarlovet, och glädjerusiga studenter som sjunger om sin ljusnande framtid, fylls jag av en bubblande lyckokänsla. Jag minns barndomens soliga somrar, som kändes nästintill oändliga. Jag minns ljuva midsommaraftnar med sommarens första nypotatis, jordgubbar och sju sorters blommor under kudden, sommaräventyr på resande fot, mjukglass, salta bad och förälskelser. Men på senare år känner jag också ett sting av sorgsenhet vid denna tid, för att den kommit att skuggas av insikter som jag inte kan sudda bort ur mitt medvetande.

Vi spenderar våra sköna sommardagar i kläder som tillverkats av tonårstjejer, som jobbar för struntlöner i klädfabrikerna i Bangladesh och Burma. Vi njuter av exotiska frukter och ett svalkande rosévin, från jordbruk där barn ofta utsätts för långa arbetsdagar med tunga lyft, farliga redskap och giftiga bekämpningsmedel. Vi går på underbara sommarbröllop, där vigselringarnas guld och ädelstenar kan komma från gruvor i Peru och Ghana, där barn arbetar under svåra omständigheter som kan skada dem för livet.

Minst 150 miljoner barn världen över, i åldern fem till sjutton år, tvingas arbeta under förhållanden som är skadliga för deras hälsa, säkerhet och utveckling. De får aldrig uppleva den barndom med rätt till skolgång, lek, vila och fritid, som de garanteras i FN:s barnkonvention – den konvention som 195 av världens 196 stater åtagit sig att följa.

Det behöver inte vara så. Vi kan välja produkter med märkningar som Fairtrade, GOTS och KRAV, där respekt för mänskliga rättigheter ingår i kriterierna, som kontrolleras av oberoende organisationer. Vi kan ställa frågor när vi handlar, om var produkterna har tillverkats, av vem, under vilka villkor och till vilken lön.

I denna tid, när Sverige kanske är som allra vackrast, fylls jag av sommarminnen, men de pryds med sorgkant, för alla de barn som aldrig kommer att få vara med om någon skolavslutning i blomstertid. Den 12 juni är inte bara en av sommarlovets första dagar, utan även World Day Against Child Labour. Vi har minst 150 miljoner skäl att komma ihåg det.