Världens bästa shopping

Denna text publicerades ursprungligen som gästkrönika i Lokaltidningen den 11 maj 2017.

Jag har det fantastiska privilegiet att få vara moster till tio förtjusande syskonbarn, i åldrarna ett till åtta år. Familjemiddagarna blir aldrig mer desamma när ni plötsligt ska få plats med tjugo personer runt bordet, varav fyra bebisar. Men med tålamod, humor och hörselskydd brukar det gå alldeles utmärkt ändå. I min roll som stolt moster kan dock beslutsångesten kring present- och julklappsinköp ibland kännas svår. Tack och lov då för att jag bor i Lund, som kan stoltsera med två förstklassiga fair trade-butiker!

Syftet med fair trade, eller rättvis handel, är att förbättra handels- och levnadsvillkoren för producenter i länder med utbredd fattigdom. En av huvudprinciperna för fair trade är att producenten ska betalas ett pris som både producenten själv och köparen ser som rättvist. Men fair trade handlar även om goda arbetsförhållanden, icke-diskriminering, jämställdhet, möjlighet att organisera sig fackligt och miljöhänsyn. Barnarbete och tvångsarbete får inte förekomma. Att dessa principer verkligen följs kontrolleras regelbundet.

Några av de finaste saker jag köpt har jag hittat just i fair trade-butiker. Mina systrars och vänners barn har växt upp med glada pedagogiska leksaker och barnmöbler, gjorda av gummiträ i Sri Lanka. Mannen i mitt liv har fått segelbåten han alltid drömt om (förvisso i något mindre modell än han nog tänkt sig), tillverkad av bland annat läskburkar i Madagaskar. Flera av de smycken och accessoarer jag äger är vackra hantverk, skapade av mayakvinnor i Guatemala. Jag var också väldigt förtjust i mina söta handstickade nallevantar från Nepal. De beundrades visst av minst en person till, som valde att “låna” dem på obestämd tid, från mitt säte på Pågatåget. Delad glädje är dubbel glädje, som det heter.

Den andra lördagen i maj, alltså den 13 maj i år, uppmärksammas vikten av fair trade genom firandet av World Fair Trade Day på fem kontinenter. Gör det du också, med ett besök i någon av fair trade-butikerna i Ängelholm, Helsingborg, Landskrona, Lund, Malmö eller Ystad. Och nästa gång du ska handla en present, kanske till Mors dag eller en blivande student, eller något till dig själv eller hemmet – glöm inte att ta en titt i din närmaste fair trade-butik. Då kan du vara säker på att produkterna du köper inte bara gläder mottagaren, utan dessutom har gjort skillnad för såväl människor som miljön i producentlandet. Det kallar jag bra shopping!

ps! De glada barnleksakerna jag nämner kommer från NORTH & SOUTH FAIR TRADE och FairWood, Flavius mini-segelbåt från La Maison Afrique FAIR TRADE, och mina vackra smycken och sjalar från Fair Monkey. Sist men inte minst, mina kära nallevantar köpte jag från People Tree.